III_CONGRESO_PMCA.jpg

  


programa | call for papers | inscripciócontacte


 

III CONGRÉS INTERNACIONAL 23/25 MARÇ 2023

El patrimoni musical de la Corona d'Aragó

INVESTIGACIÓ, TRANSFERÈNCIA I EDUCACIÓ

 

Des que l'ésser humà va començar a expressar-se a través de la música, els instruments han estat presents al costat del cant. Malgrat això, l'atenció de la musicologia en el període que va des dels inicis de la polifonia escrita fins al segle XVII, coincident aproximadament amb l'existència de la Corona d'Aragó, s'ha centrat en la música vocal. És cert que la major part de les fonts que han arribat fins nosaltres d'aquesta època pertanyen a aquest tipus de música, almenys nominalment, però també ho és que en aquest àmbit polític i cultural es van produir algunes de les obres pràctiques i teòriques més influents, en algun cas també a nivell europeu, relacionades amb els instruments. D'això, són testimonis noms capdavanters com els de Lluis del Milà, Joan Carles Amat, Pablo Bruna, Joan Cabanilles, Gaspar Sanz, Francisco Guerau o Pablo Nassarre. A més, no pot oblidar-se que en els seus regnes es van produir novetats organològiques decisives, especialment en les violes i òrgans, que van condicionar la seua evolució posterior. Però, més enllà de la notació musical, els tractats o els propis instruments conservats, l'activitat instrumental del passat es pot rastrejar des del punt de vista cultural a través dels arxius administratius, la literatura de memòries i de ficció o la iconografia. Aquestes altres fonts ens brinden diverses interessants perspectives, gran part de les quals encara hui molt poc explorades, amb capacitat de mostrar com la pràctica instrumental s'integrava en qualsevol expressió musical de la societat —religiosa, civil, cortesana, popular o domèstica— així com les implicacions i significats que comportava la seua presència.

El III Congrés Internacional El patrimoni musical de la Corona d'Aragó, que se celebrarà a València del 23 al 25 de març de 2023, es dedicarà a l'activitat instrumental en el sentit més ampli. Amb aquest objectiu, comptarà, en primer lloc, amb la presència de nombrosos ponents especialistes les intervencions dels quals s'agruparan en diversos eixos temàtics: contextos interpretatius, fonts i repertori, construcció i organologia i iconografia. Donant continuïtat a la tradicional atenció d'aquests congressos a la transferència del coneixement i a l'educació, se celebrarà una sessió dedicada a la museística instrumental, així com dues taules redones sobre l'educació i la difusió, respectivament. Finalment, també tindran cabuda en el congrés les comunicacions de tema lliure que permeten als investigadors que ho desitgen presentar els resultats del seu treball. A més de les activitats acadèmiques, en el marc del congrés s'oferiran un concert i una visita d'interés musical.

Dirigeixen: Rosa Isusi-Fagoaga y Francesc Villanueva Serrano
Organitzen: Associació Cultural Comes y Fundació Cultural CdM

 

 

DESCARREGA CARTEL              DESGARREGA TRÍPTIC

 

 

 Programa per dies


 

Dijous 23

 

9:00      Entrega de acreditacions.
9:30      Inauguració del congrés.
9:45      Presentació (Rosa Isusi-Fagoaga / Francesc Villanueva)

Sessió 1. Organologia, Iconografia y Construcció

10:00    Josep Borràs. Els instruments conservats de vent fusta a la Corona d'Aragó. Una aproximació performativa.
10:30.   Javier Martínez. Hechuras y usos musicales de laúdes y vihuelas en la Corona de Aragón.
11:00    Fernando Marín Corbí. La vihuela de arco, un instrumento con voz.
11:30    Pablo Márquez Caraballo. Los órganos de la Catedral de Valencia durante los siglos XVI y XVII.
12:00    Inmaculada Sanchis Devís.
El címbol com a denominació genèrica d’una tipologia instrumental.

Pausa


13:00   Francesc Vicens Vidal. Els Àngels Músics de Nostra Dona de la Seu. Una re-visió de la iconografia musical gòtica de la catedral de Mallorca.
13:30   Carmen M. Zavala Arnal. La influencia árabe en la iconografía musical del arte medieval cristiano en la Corona de Aragón (Ca. 1250–Ca. 1450): Nuevas perspectivas.
14:00   Debat


Pausa

17:00    Visita al Real Colegio del Corpus Christi. Els darrers Baixons. Arxius i Biblioteques. Església i edifici.
19:30    Concert. Capella de Ministrers: Metamorphosis. Las vihuelas de arco en el siglo XV. Capilla de la Sapiència. Universitat de València. 

  


 

Divendres 24

 

Sessió 2. Educació i transferència del coneixement.

9:30      Ponent pendent de confirmació.
10:00    Ponent pendent de confirmació.
10:30    Ponent pendent de confirmació. 
11:00    Debat.

Pausa


11:30    Taula redona. 
Educación y transferencia de conocimiento. Ponents i moderador pendents de confirmació. 
12:15    Debat.
12:30    Taula redona. Difusión. Maricel Chavarría (La Vanguardia), Joan Carles Martí (Levante - EMV) Carlos Gurpegui Vidal (COPE Zaragoza) Modera: Carles Magraner.
14:00    Debat.

Sesión 3.Contextos instrumentals

16:00    Tess Knighton. Barcelona sonora: los instrumentos de tecla en espacios domésticos en el siglo XVI.
16:30    Ascensión Mazuela-Anguita. Mujeres y práctica instrumental en la Corona de Aragón a inicios de la Edad Moderna.
17:00    María José Iglesias. Una reflexión en torno al contexto interpretativo: el perfil del ministril en Valencia en el siglo XVII.

Pausa

18:00.   Raül Sanchis Francés. La joglaria a Tortosa i el seu antic bisbat.
18:30    Stefano Cingolani, Anna Fernàndez-Clot, Carles Vela Aulesa. Música i joglars a les corts de Jaume II i Alfons III: aportacions del projecte MiMus.
19:15    Debat.

 

 


 

Dissabte 25

 

Sessió 4. Fonts i repertori 

9:00    Francesc Villanueva. El tractat de guitarra de Joan Carles Amat: una còpia d'una edició perduda?
09:30  John Griffiths. La vihuela en las cortes, casas y calles de Aragón.
10:00  Mireya Royo Conesa. Más allá del bajón y el órgano: intervención y acompañamiento instrumental en el repertorio litúrgico policoral del siglo XVII.
10:30. Miguel Bernal. Relaciones temáticas entre pasiones polifónicas de la Corona de Aragón y tientos para órgano de Cabanilles.
11:00  Debat.

Pausa

11:45  Comunicacions lliures.
13:30  Debat.

13:45  CIoenda.